Logo

GLUKOZA - nazwa „cukier” dotyczy nie tylko tego jednego układu, lecz całej grupy różnorodnych związków, obecnych również w kosmetyce. Cukry, określane również mianem węglowodanów lub sacharydów, to grupa dwufunkcyjnych związków organicznych zawierających  w cząsteczce podstawniki hydroksylowe  i karbonylowe. Surowce te należą do łatwo dostępnych i stosunkowo szeroko rozpowszechnionych w przyrodzie układów. Wytwarzane są one przez zielone części roślin w procesie fotosyntezy zachodzącej pod wpływem światła słonecznego. Produktami wyjściowymi do ich syntezy są obecny w atmosferze dwutlenek węgla oraz woda pobierana przez rośliny z gleby.
WŁAŚCIWOŚCI - w kosmetyce znajduje on zastosowanie jako składnik preparatów nawilżających do skóry. Glukoza pomimo słabych właściwości higroskopijnych efektywnie ogranicza  dyfuzję i odparowywanie wody. Wykorzystywana jest również do pielęgnacji włosów, gdyż łatwo wiąże się z keratyną włókna włosowego, nawilża je, zapobiega rozdwajaniu końcówek. Działa ochronnie, wzmacniająco, zmniejsza wypadanie włosów, nadaje połysk.
Studio Aplet
Hair Derm